Činohra DAD chystá vo svetovej premiére novú inscenáciu Prelud

16.10.2003 Celý región

Uvedenie inscenácie hry Prelud vo svetovej premiére chystá na sobotu 18. októbra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Predstavenie r...
Uvedenie inscenácie hry Prelud vo svetovej premiére chystá na sobotu 18. októbra činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Predstavenie režijne naštudoval hosťujúci Blaho Uhlár, zakladateľ a majiteľ bratislavského súkromného divadla Stoka. Ide o prvú premiéru súboru DAD v novej divadelnej sezóne 2003/2004.

Prelud vzniká spôsobom už vlastným režijnej práci Uhlára, ktorý sa do svojho rodného mesta vrátil po vyše 12 rokoch, keď v rokoch 1988 až 1990 pripravil vo vtedajšom predchodcovi DAD Ukrajinskom národnom divadle (UND) dovedna šesť predstavení. Uhlár uplatňuje metódu kolektívnej spolupráce. Do DAD prišiel 18. septembra a v rozhovoroch s dvanástimi účinkujúcimi hercami sa rodilo podobenstvo o jednej z nosných myšlienok predstavenia - trvácnosti života. \"Už keď sme v roku 1988 podobne tvorili, vyvolávalo to veľké pochybnosti, či môže vzniknúť inscenácia, keď jej text nie je dopredu napísaný, \" poznamenal režisér na tlačovej besede pred premiérou. Dodal, že život potvrdil možnosť takéhoto prístupu.
Dramaturg DAD Vasil Turok povedal, že zvolili spoluprácu s Uhlárom aj preto, že v minulej sezóne dali príležitosť jeho blízkemu spolupracovníkovi počas pôsobenia v UND scénografovi Milošovi Karáskovi. Jeho inscenácia Perón sa vydarila, a tak Turok predpokladá, že z takejto konfrontácie \"na diaľku\" bude najskôr profitovať slovenské divadelníctvo.
Výpravu inscenácie navrhla Katarína Kičová, autorom scénickej hudby je Norbert Bodnár, obaja ako hostia.
V 58. sezóne DAD bude Prelud v poradí 314. premiérou činoherného súboru. Ďalšími premiérami podľa informácií Turka má byť uvedenie Hamleta, jedného rozprávkového titulu a \"zatiaľ neprezradeného\" titulu rovnako nemenovaného bulharského autora - takisto vo svetovej premiére. Text Shakespearovej drámy o dánskom princovi prekladá Turok už vyše rok do rusínskeho jazyka.

(jj)
 

Vyberte región